Leren van shares
Oktober '21 Verkeersveiligheid bij overgang naar wintertijd

Ons lichaam is erop ingesteld dat wij actief zijn wanneer het buiten licht is en slapen wanneer het donker is. Dit gedrag wordt aangestuurd door de biologische klok in onze hersenen en ons lichaam. Naast het slaap/waakritme zijn er veel meer biologische ritmes, zoals hormoonspiegels, verteringsprocessen, de lichaamstemperatuur en ons prestatievermogen.

Onze interne klokken zijn gevoelig voor licht en de tijden waarop we daaraan bloot zijn gesteld. Daglicht in de ochtend helpt bij het wakker worden en zorgt ervoor dat onze interne ritmes afgestemd blijven op het omgevingsritme. Licht maakt ons alerter en is belangrijk voor onze stemming.

Verkeersveiligheid

De overgang naar de wintertijd gaat gepaard met een groter ongevalsrisico. Dat heeft niet te maken met vermoeidheid, maar met de plotselinge overgang van een avondspits in het licht naar een avondspits in het donker. Door het ingaan van de wintertijd valt de duisternis ineens op een eerder tijdstip, waardoor van de ene dag op de andere een groter deel van de avondspits in het donker plaatsvindt.

Bij een avondspits in het donker gebeuren ongeveer drie keer zoveel ongevallen als bij een avondspits in het licht. Deze hogere aantallen ongevallen houden de hele wintertijd aan en niet alleen als de wintertijd net is ingegaan.

Ook in de ochtendspits moet men rekening houden met een verandering. De zonopkomst begin november is rond 7.30 uur.

Houd dus weer rekening met een laagstaande zon in de ochtendspits.

Pas je rijstijl/snelheid in het verkeer aan als de omstandigheden daarom vragen bv bij donker, mist, regen, laaghangende zon.

Zichtbaarheid

Het wordt kouder, natter en het is langer donker.

In deze periode ben je minder goed zichtbaar als je bv geen reflectie op je kleding draagt.

Het is belangrijk dat je als gebruiker (voetganger, fietser of anderszins)van de openbare ruimte  goed zichtbaar bent.

Vraag je als verkeersdeelnemer altijd af of de verlichting in orde is en je zichtbaar bent.

Advies

  • Zorg dat je zichtbaar bent in het verkeer.
  • Pas je rijstijl/snelheid in het verkeer aan aan de omstandigheden
  • Als het mogelijk is vermijd de avondspits.
  • Rij defensief en hou rekening met andere
    weggebruikers die mogelijk anders reageren dan normaal.

Opgesteld door: H&S ANL

A Real Commitment, A Daily Issue: Safety

This Safety Share is for informational purposes. Readers should seek appropriate professional advice on their particular situation. Arcadis gives no warranty (express or implied) and accepts no responsibility on the content or the use of this Safety Share. Any distribution or copying of this Safety Share without the express written consent of ARCADIS is strictly prohibited. © 2015 Arcadis. All rights reserved.

​​​​​​​

​​​​​​​