Leren van shares
november 2020 KLIC, Kabels en Leidingen Informatie Centrum

Aanleiding

Aanleiding voor deze Safety Share is dat er dit jaar al een aantal incidenten zijn voorgevallen waarbij kabels of leidingen zijn geraakt. Daarnaast zijn er structurele meldingen betreffende de afwezigheid van een KLIC melding (Kabel en Leiding Informatie Centrum) of afwezigheid van gerichte kabel en leidinginformatie.

Gevolg

Het raken van een kabel of leiding kan ernstige gevolgen opleveren. Het kan resulteren in een dodelijk ongeval (in geval van een hoogspanningskabel) of grote materiele schade (in geval van datakabel of gasleiding). Gelukkig blijven de gevolgen meestal ‘beperkt’ tot het uitvallen van stroom, gas of internetverbindingen bij woonhuizen.

WIBON

De Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON) vervangt de in 2008 ingevoerde WION. De wet is sinds 31 maart 2018 van kracht. Doel van de WIBON is gevaar of economische schade door beschadiging van kabels of leidingen (zoals bijvoorbeeld: water-, elektriciteit-, gas- en telecomleidingen) te voorkomen. In deze wet staat dat de grondroerder verantwoordelijk is om de graafwerkzaamheden op een zorgvuldige manier uit te voeren. Het doen van een KLIC melding is een wettelijke verplichting en een van de hulpmiddelen om graafschade te voorkomen. De informatie die opgevraagd is bij het kadaster moet aanwezig zijn op de graaflocatie.

Advies: KLIC melding uit laten voeren door aannemer die daadwerkelijk de grond gaat roeren.

Wanneer is een graafmelding (KLIC melding) verplicht?

Een KLIC-melding is wettelijk verplicht als de grond mechanisch wordt geroerd. De graafdiepte is niet belangrijk.
Het is geen wettelijke verplichting om bij handmatig graven/boren een KLIC melding te doen.

Dringend advies: omdat het ook bij deze werkzaamheden mogelijk is om kabels en leidingen te beschadigen en er bij elektrische kabels gevaar voor de boorder kan bestaan is het advies om toch een KLIC melding te doen en kabel en leidinginformatie in te winnen. Voor de kosten hoeft men een KLIC melding niet te laten. Dit geldt ook voor het inzetten van een grondzuigwagen omdat deze niet expliciet uitgesloten wordt in de WIBON.

Is een KLIC melding afdoende?

Nee. Het is een bekend gegeven dat niet alle kabels en leidingen zijn geregistreerd. De grondroerder mag niet uitsluitend afgaan op de KLIC-informatie maar moet ook bedacht zijn dat er kabels en leidingen niet op de tekening staan. Daarom is het aan te raden om altijd d.m.v. proefsleuven de graaflocatie te inventariseren. Vraag ook altijd informatie op bij de grondeigenaar. Kabels en leidingen op “eigen terrein” staan (bijna) nooit gemeld op een KLIC kaart. ​​​​​​​

HARC webtool Bij ARCADIS maken we gebruik van de HARC webtool. Indien als activiteit graafwerkzaamheden wordt ingevuld, wordt een verplichte maatregel zoals een KLIC melding aangegeven.

NB. Als er geen KLIC melding aanwezig is, kan het betekenen dat er geen vergoeding wordt uitgekeerd door de verzekeringsmaatschappij bij schade door graafwerkzaamheden.

Opgesteld door: H&S organisatie ANL

A Real Commitment, A Daily Issue: Safety

This Safety Share is for informational purposes. Readers should seek appropriate professional advice on their particular situation. Arcadis gives no warranty (express or implied) and accepts no responsibility on the content or the use of this Safety Share. Any distribution or copying of this Safety Share without the express written consent of ARCADIS is strictly prohibited.  © 2015 Arcadis.  All rights reserved.