Leren van shares
mei 2021 Een teek? Pak ‘m beet!

Wat zijn teken?       

Teken zien er uit als zeer kleine platte spinnetjes (1-3 mm). Ze leven voor­al in struiken en grassen tot ±1,5 meter boven de grond. Van daaruit klimmen ze bij voor­­keur in passe­rende dieren of mensen. Ze bijten zich vast in de huid en zuigen zich vol bloed. Teken kunnen dagen op je huid zitten zonder dat je er iets van merkt.

Teken en de ziekte van Lyme

Een tekenbeet is meestal onschul­dig, maar kan je ernstig ziek maken als de teek lang vastgebe­ten in je huid zit. Een teek kan de ziekte van Lyme overbrengen, ±20% van de teken is besmet met de lymebacterie. Lyme is een ziekte die ernstige gevolgen kan heb­ben. Bescherming is daarom van groot belang. Door je lichaam en even­­tueel dat van anderen op teken te controleren kun je een teek snel verwij­deren. Doe je dat binnen 24 uur na de beet dan is de kans op de ziekte van Lyme kleiner. De ziekte van Lyme is meestal te behande­len met antibiotica.

Voorkom een tekenbeet

Mensen die voor hun werk veel in het groen zijn lopen meer risico op tekenbeten. Het is belangrijk om kleding te dragen met lange mouwen en een lange broek. Bedek je huid goed. Ook zijn er insectenwerende middelen waarmee je de huid kunt insmeren, lees voor gebruik altijd eerst de aanwijzingen op de verpakking!


Geef de teek geen kans. Een tekencontrole nadat je in het groen bent geweest is een kleine moeite maar erg belang­rijk!

  • Verwijder de teek zo snel mogelijk en op de juiste manier. (of ga naar de huisarts)
  • Gebruik een veilige tekenverwijderaar of een spits pincet waarmee je de kop van teek goed vast kunt pakken (laat het lichaam van de teek altijd met rust).
  • Neem de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek de teek langzaam en rechtstandig uit de huid, zonder te draaien, te knijpen of de teek te beschadigen
  • Als er een stukje van de monddelen van de teek achter­blijft, is dat ongevaar­lijk. Dit komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.
  • Ontsmet, nadat je de teek hebt verwijderd, de huid met 70% alcohol of jodium.
  • Noteer de datum en markeer de plek op het lichaam waar je gebeten bent en maak een foto.
  • Installeer de app Tekenbeet, met informatie over hoe je op teken moet controleren en hoe je de teek verwijdert. Gebruikers kunnen een tekendagboek aanleggen.


Naar de huisarts

Als de teek langer dan 24 uur in de huid gezeten heeft, overleg dan met de huisarts of behandeling gewenst is. Heb je de teek binnen 24 uur weggehaald? Houd dan tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere zaken die opvallen. Ook moet je naar de huisarts als je na de beet griepachtige verschijnselen krijgt, heftige pijn in been of arm, dubbelzien en krachts­verlies.

 

Meer info vind je op www.weekvandeteek.nl

Opgesteld door: H&S Organisatie ANL

A Real Commitment, A Daily Issue: Safety

This Safety Share is for informational purposes. Readers should seek appropriate professional advice on their particular situation. Arcadis gives no warranty (express or implied) and accepts no responsibility on the content or the use of this Safety Share. Any distribution or copying of this Safety Share without the express written consent of ARCADIS is strictly prohibited.  © 2015 Arcadis.  All rights reserved.